Srpen 2016

Babočky asi bodlákové?

30. srpna 2016 v 10:39 | pihovatá vopice |  FOTOALBUM
Nějak není o čem psát, připadám si jako když mám totálně propláchnutý mozek, mívám to tak každý rok touhle dobou, tak to snad brzy přestane.




Chtěla bych se někam zavrtat a probudit se až na jaře, jenže to nejde, čeká nás hodně práce, je potřeba opravit bortící se plot....

Kapičky

29. srpna 2016 v 13:52 | pihovatá vopice |  FOTOALBUM
V noci přišla bouřka, jen taková, aby se neřeklo. Trochu zahřmělo, párkrát se zablesklo a asi 5 minut intenzivněji pršelo. Vcelku to nestálo pomalu ani za řeč, protože je u nás sucho skoro kritické.



Zahradu se snažím zalévat pitnou vodou, ale je to pořád málo. A kolem nás už mají všechny stromy nažloutlé svěšené listy.

Americký záškodník

29. srpna 2016 v 8:04 | pihovatá vopice |  ZAMYŠLENÍ
Ve škole nás učili, že mandelinka bramborová leptinotarsa decemlineata je americký záškodník a byla to pravda. Mandelinka bramborová opravdu pochází z Ameriky, údajně z Texasu, a netrvalo jí to dlouho, záhy se rozšířila po celé Evropě.

Man de Linka, nebo snad manel Inka?

Mám jí ráda asi tak, jako uprchlíky, i v tomto případě to nebude dlouho trvat a muslimští běženci zaberou kompletně celou Evropu.

Rmen a vlčí máky

25. srpna 2016 v 16:37 | pihovatá vopice |  FOTOALBUM
Vedro je tedy pořádné ještě teď, naštěstí u nás nebylo oněch avízovaných 32°C, ale jen 28°C.


Kobylka luční se schovávala asi před sluncem,
nebo si kobylky hrály na schovávanou.


Tak to je pro dnešek všechno a já teď budu u nějakého pěkného starého filmu šlapat na rotopedu.

Anne Holtová - Smrt démona

25. srpna 2016 v 14:50 | pihovatá vopice |  KNIHY - FILMY
Smrt démona se řadí údajně ke špičce severských kriminálek nejen ponurou atmosférou skandinávské zimy, a realistickým pohledem na vyšetřování vraždy. Spisovatelka věnuje velký prostor postavám policistů, podezřelým i lidem, kteří se ke zločinu jen připletli. Mně však nejvíc zaujalo vyprávěná Olavovy matky a díky tomu, že jsem chtěla vědět, jak to s dvanáctiletým chlapcem Olavem dopadne jsem dočetla až do konce.
Přestože je toto dílo vychváleno, já to tak nevidím. Pro mne to byla spíš průměrná detektivka a kdo vraždil jsem tušila hned od samého začátku. Z pěti možných hvězdiček bych dala myslím tak tři.

anotace -
Dětský domov, brutální vražda a uprchlé dítě… Temný a poutavý román oblíbené norské autorky.
Román Smrt démona je třetí knihou norské autorky Anne Holtové, v níž se setkáváme s policejní vyšetřovatelkou, tentokrát už vrchní komisařkou, Hanne Wilhelmsenovou. Spolu se svým svérázným kolegou Billym T. se pokouší odhalit pozadí brutální vraždy spáchané v dětském domově v Oslu.

Zatímco policisté pátrají po motivu činu a snaží se vyřešit typickou záhadu "zamčeného pokoje", vyplouvají na povrch temné stránky zdánlivě bezproblémových vztahů mezi zaměstnanci domova. Paralelně s průběhem vyšetřování se odvíjí druhá dějová linie, jejímž hrdinou je dvanáctiletý Olav.

Chlapec který je umístěný do domova proti své i matčině vůli, chlapec trpící jistým druhem hyperaktivity, se kterou si nevěděla rady Olavova matka, ba ani lékaři.

Co dokáží šípky

23. srpna 2016 v 18:29 | pihovatá vopice |  O BYLINKÁCH
Že jsou šípky zdravé, a plné vitamínu C jsem věděla, ale i když jsem si šípky nasušila, šípkový čaj mi nikdy moc nechutnal.

Do dnešního rána jsem ale vůbec netušila, jak moc jsou šípky zdraví prospěšné, a že mimo toho už pověstného a věčně omílaného vitamínu C, obsahují celou řadu dalších vitamínů. Od skupiny B jsou zastoupeny téměř všechny, dále provitaminy A, kromě toho též vápník, hořčík, draslík a mnoho stopových prvků. Obsahují organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky.

Jsou mnohem prospěšnější, než drahé multivitamíny.
Brání vzniku aterosklerózy, působí příznivě na trávicí trakt, odvádějí z těla škodlivé látky.

Posilují imunitu, působí močopudně, zabraňují tvorbě kamenů, pomáhají chránit játra, pomáhají při problémech štítné žlázy, rovněž příznivě působí na cévní problémy - křečové žíly a pod.
No a aby toho nebylo málo snižují prý i vysoký cholesterol, určitě toho šípky umí daleko víc, stačí si naťukat šípky do Google a vyskočí na nás i různé recepty ze šípků.
Šípky zkrátka dokáží zatočit se spoustou zdravotních problémů a hlavně nemají žádné vedlejší účinky, jako chemické pilulky.

Tak mě napadlo, že do těch šípků zase jednou půjdu a tentokrát budu poctivě čaje pít, však se nechají ochutit např. i mátou, nebo mým oblíbeným zázvorem.

Pokud to zvládnu, chtěla bych zkusit i šípkové víno. Kdysi jsem dělala ze šípků protlak a marmeládu, byla to sice makačka, ale stálo to zato.

Fazolové lusky na slanině

23. srpna 2016 v 13:51 | pihovatá vopice |  O VAŘENÍ
Mám fazolové lusky už předvařené v mrazáku podle Tinky, přesto jich ještě zbylo dost a tak jsme dneska měli oběd za pár korun.


Fazolové lusky jsem očistila, odstranila šťopky a pokrájela na cca 3 cm kousky. Pokrájené lusky jsem předvařila ve slané vodě cca 8-10 min, předvařené slila a dala okapat.

Na pánvi jsem osmažila na kousky nakrájený špek, či chcete-li slaninu, když se pořádně vypekla, kousky - škvarečky jsem vyjmula na talíř.
Trochu výpeku jsem odebrala do malého hrnečku, aby jídlo nebylo moc mastné, na zbytek jsem dala osmažit pokrajenou cibuli. Když byla cibule zlatavá, odebrala jsem ke škvarečkům ještě část zlatavé cibulky na zdobení. Fazolové předvařené a okapané lusky jsem přidala na pánev s cibulkou.

Na cibulce se ještě jemně opekly, na talíři jsem fazolové lusky posypala trochou osmažené cibulky a přidala jsem slaninové škvarečky. Přílohu - vařené brambory jsem posypala česnekovou pažitkou. Manžel si zbylým výpekem ještě fazolové lusky přimastil a pochvaloval si, jak mu chutná.

Procházka do polí

23. srpna 2016 v 7:24 | pihovatá vopice |  FOTOALBUM
Včera byla odpoledne zatím nejdelší letošní procházka a tak není divu, že si z ní chci uložit na blog nějaké fotky, aby mi připomínaly, že je potřeba chodit, chodit, chodit. A taky že všechno jde, když se chce, tedy všechno úplně nejde, to zase ne, ale něco překonat snad půjde.






Zkrátka musím trénovat chůzi každý den, nikdo jiný to za mne neudělá.

Jogurtová bábovka

22. srpna 2016 v 8:57 | pihovatá vopice |  O VAŘENÍ
Na dnešek se mi zdál sen o tom, jak přes noc napadlo snad půl metru sněhu. Dívala jsem se ráno z okna a nemohla uvěřit tomu, že je všude bílo.
Dnes ráno rozkliknu internetové novinky.cz a jako první vidím článek o tom, že se ještě oteplí a zažijeme tropický víkend, až 33°C. Tak to bude asi pořádná ťafka na závěr léta. Znamenal snad ten sen, že se mám na to vedro nějak připravit??

No měla bych chuť na nějakou dobrou zmrzlinu a zrovinka má nějaké zmrzliny v akci Lidl, jenže to znamená zase spoustu kalorií, a já už včera měla jogurtovou bábovku.


Recept dávám na velkou bábovku, já včera dělala poprvé jen z poloviční dávky, do malé formy z Lidlu. Místo velkého kelímku jsem použila hrníček o obsahu 250 ml. Jogurt byl smetanový, a bábovku jsem udělala mramorovou. Byla moc dobrá, ale fotka bohužel není.

Jogurtová bábovka (kelímková)
na jogurtovou bábovku budeme potřebovat -
1 velký kelímek (500 ml) jogurtu, 1/2 kelímku cukru, 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky, 1/4 kelímku oleje, 2 celá vejce, 1 vanilinový cukr, 1 prášek do pečiva (pozor, teď se prodává i velké balení na 1 kg mouky, v takovém případě dát jen polovinu sáčku!!)

postup -
V míse smícháme cukr s vejci, jogurtem vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva, střídavě s olejem.
Hotové těsto přemístíme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Tentokrát jsem použila k vysypání formy rozdrcené dětské piškoty, ale běžně formu vysypu jen hrubou moukou.
Pečeme v předehřáté troubě na při 160 - 170 °C cca 30 - 35 minut. Než bábovku vyndáme, přesvědčíme se raději špejlí, zda je propečená.

A je po žních

21. srpna 2016 v 17:49 | pihovatá vopice |  FOTOALBUM
Letos byla kolem nás, jako poslední roky převážně řepka. Polí s obilím rok od roku ubývá.




Mám ráda ten pohled na pole s balíky slámy, když je sklizeno a všechno proběhlo tak, jak má. Tentokrát to u nás klaplo i s počasím..